Innehåll

Eksitdatas Runda kablar.

Inledning
Produkten
Slutsats


10/8-01 | Axman | Axman@64bits.se

Ett stort tack till Eksitdata som bistått med med dessa kablar för recensionen.

Inledning

Stökigt, dåligt luftflöde och ont om utrymme är vardagsmat i många datorer. Det kan leda till en del problem, kanske inte alltid så stora men luftflödet försämras och det blir jobbigt att arbeta inne i datorn när man skall byta enheter. Vi går nu mot allt varmare processorer som drar uppemot 70W, det enda gyllene undantaget just nu kan man säga är Tualatinprocessorerna.
I vissa system är det extra viktigt att ha bra luftflöde, har man inte det så minskar effekten av fläktarna för sladdarna blockerar luftflödet i datorn.

Då är frågan vad man kan göra åt detta. Bland annat kan man fästa upp alla sladdar från nätaggregatet så att de inte är i vägen lika mycket. I vissa fall kan ATX-kontakten vara dåligt placerat på moderkortet men detta går i de flesta fall att lösa. När det kommer till kablarna för IDE och diskettenhet så blir det lite värre, ofta så får man trixa en hel del för att få det som man vill, och då är chansen fortfarande stor att man fortfarande hindrar flödet en del.

Nästa steg är att själv modifiera sina kablar så att de tar mindre utrymme. Vad man gör är att skära snitt i kabeln så att den delas upp i flera små mindre som man sedan tejpar ihop till en "rund" kabel. Fördelen nu är att man har tillverkat en kabel som förhoppningsvis är mer flexibel plus att den inte hindrar flödet av luft lika mycket.
Det finns dock några problem här. För det första så är risken stor att göra sönder kabeln under tillverkningen. Störst risk finns om man skall göra den av en ATA100-kabel där varje tråd är så tunn att man nästan garanterat kommer att misslyckas ett par gånger innan det blir bra. ATA33-kablar är det betydligt enklare att skära till då dessa har kraftigare ledare.
Väljer man att inte skära i kabeln utan att vika den så är detta att be om problem i de fallen där man kör med ATA100 kablar, det är nämligen så att skillnaden mellan en ATA33 och en ATA100-kabel är att varannan tråd är jordad. Detta för att hindra interferens mellan trådarna. Uppenbarligen så gillas det inte alls att man viker kablarna då problem lätt uppstår i dessa fall.

Men om det blir problem när man viker, borde det inte bli problem att bunta ihop dem då?
Ja, det skall vi undersöka, risken finns ju helt klart. Kablarna är designade att ligga i rad och inte på varandra i smala remsor. Kablarna vi skall testa kommer från Eksitdata vilka tillverkar dem.



Produkten

Dags att ta en titt på kablarna då. De består av vanliga kablar som man delat upp i band och sedan lagt ett böjligt vp-rör runt (lite liknande en svart plastslang). Alltså inte något direkt lyxigt men definitivt funktionellt. De finns i varianter för diskettenheten, IDE samt 50 pin SCSI.

Låt oss titta på dem (klicka på bilderna för större version):


Till vänster har vi en 100 cm ATA100 kabel och till höger
har vi en 100 cm ATA33.



Till vänster har vi SCSI kabeln, färgglad och fin.
Till höger har vi diskettkablarna.

Diskettkablarna (floppy)

Dessa kablarna finns i två längder, 60 och 42 cm. Eftersom dessa kablar normalt är ganska robusta håller de god kvalité och man riskerar inte att ha sönder dem. Här behöver man inte oroa sig för att det skall bli interferens mellan kablarna då hastigheterna är såpass låga. Längderna är ganska så lagom, framför allt är de lätta att stoppa undan då de flesta lådor brukar ha lite utrymme över vid sidan om fästet för läsaren.
De finns enbart i utförande med två kontakter viket gör att man inte kan ha mer än en enhet på varje kabel. Oftast inget problem i dagens läge då diskettläsarna är på utdöende.

SCSI kabeln

SCSI-kabeln vi testade använde sig av regnbågsfärgade 50 pins kablar vilka verkade hålla god kvalité. Dock så var vi lite oroliga om hur bra de håller i fästet mellan de lösa kablarna och där man smält ihop dessa. Det blir en ganska så kraftig brytning som utgör en svaghet. Vidare tester bevisade dock att de håller utmärkt. Men man bör nog vara försiktig.

När det gällde prestanda fungerade dessa utmärkt. Inga anmärkningar. Den enda egentliga anmärkningen vi har är ganska så stor. Det är endast två kontakter på den vilket gör att vi kan koppla bara en enhet. Hemanvändare sv SCSI klarar sig antagligen i de flesta fallen med detta men det vore inte fel med fler.

IDE ATA33 kablarna

Till vänster ser vi en ATA33-kabel från Eksitdata och en som jag tillverkat själv. Förutom den uppenbara skillnaden i längd så är främsta skillnaden att Eksitdatas är mycket snyggare samt att den är lättare att arbeta med inne i datorn.
ATA33-kabeln är 100 cm lång vilket kanske är lite långt för många men som sagt så är de ganska så lätta att stuva undan. Själva kabeln håller god kvalité.

IDE ATA66/100 kablarna

De viktigaste är här kanske ATA100-kablarna, på bilden ser vi 53 cm kabeln och längre upp såg vi 100 cm varianten.
Dessa kablarna är likte de andra inslutna i ett svart plaströr vilket får betraktas som ganska så smidigt och bra. Själva kabeln är jag dock lite mer orolig för. Den är av en gul modell som verkar hålla aningen sämre än de gråa som man normalt har. Skillnaden är inte stor visserligen. ATA100-kablar i allmänhet är ganska så ömtåliga.

Färgen vill jag nog klaga lite på, övriga kablar är ganska så snygga men dessa gula bryter lite väl mycket. inga andra komponenter inne i datorn är gula så de står ut lite väl mycket. Men å andra sidan så är själva kabeln det viktigaste, kontakterna syns inte så mycket och dessutom så är inte utseendet på kabeln det viktigaste. I de fall när man har gjort fönstermodifikationer i datorn är det ganska sällan man gör det så att man ser alla kabelhärvor.

53 cm kabeln har i detta fallet sina kontakter på vardera ände samt i mitten, det normala är att man har lite kortare avstånd mellan mittenkontakten och någon av ändarna eftersom IDE enheterna oftast sitter närmre varandra. Det är inte alltid detta är en nackdel men ibland kan det bli onödigt mycket överflödig kabel.

Vi pratade tidigare om prestandan, när man gjorde på detta sätt satte man delvis jordningen ur spel vilket leder till att man riskerar försämrad stabilitet och prestanda. Särskilt med ATA66/100-kablar. Så vi har testat om det blir någon skillnad och för att vara säkra på att det skall bli maximal skillnad testade vi 100 cm kabeln från Eksitdata mot en vanlig 53 cm platt kabel. Notera att vi nu inte är ute efter att göra ett helt rättvist test utan istället klargöra om det är en skillnad. Därför väljer vi en konfiguration där skillnaderna är så stora som möjligt.
Till att börja med så vill vi nämna att i stabilitet märktes ingen skillnad. Den var hundraprocentig (för att vara windowsmiljö).

Nu till prestandaresultaten, blev det någon skillnad?

Till testet använder en Samsung 40 GB ATA100 hårddisk på ett intel i850 moderkort. Närmare bestämt Abit TH7-RAID.
Den gråa stapeln är den rundade kabeln och skillnaden är minimal. Helt klart inom felmarginalen. Så vi kan antagligen med gott samvete säga att man inte får någon prestandaförlust.

Hitills har vi kunnat se att det överlag är positivt att ha dessa kablar, ingen prestandaförlust eller stabilitetsförsämring. Luftflödet ökar i vissa fall samt att de är lätta att hantera jämfört med vanliga platta kablar.
Så vad är nackdelarna, ja först och främst är de aningen lättare att göra sönder än vanliga. Detta är då i själva kontakterna. Till stor del kompenseras detta av att de i övrigt är skyddade av den svara kabeln.

Det andra är att man inte kan anpassa dem. På en vanlig kabel kan man lytta på själva kontakterna för att anpassa dessa efter avstånden inne i datorn. Detta är svårt/omöjligt att göra på dessa. Det bör dock inte vara något större problem för de flesta men det är värt att tänka på.

Mer bilder:

Tillägg:
Jag vill i efterhand göra ett tilläg då man frågat mig om detta. Jag glömde nämna att konstruktionen på min låda och moderkort inte hindrar luftflödet nämnvärt även om jag använder runda kablar. Så att enbart byta till runda kablar gjorde ingen effekt på lådtempraturen som var lätt att fastställa.
Men efter det att jag testade med de olika kablarna så har jag även gjort iordning själva sladdarna från nätaggregatet. Det ser ni om ni tittar på bilderna strax oven (SCSI bilderna är inte från min låda).
Resultatet av detta är att det blev en mätbar sänkning på processortempraturen på en till två grader men inte på lådtempraturen. Slutsatsen jag drar av detta är att flödet genom lådan inte underlättades mätbart men att den fria luftmassan runt processorn ökade vilket ledde till att processorfläkten hade mer luft att arbeta med.


Slutsats

Så vad blir slutsatsen för dessa kablar? ja de får helt klart godkänt. De är kanske lite budgetmäsiga men helt klart är de tillräckligt snygga för att vara bättre än vad det är normalt. Dessutom fyller de sin funktion på ett mycket bra sätt. Den stora fördelen vi fann med dem var egentligen hur lätta de var att stoppa undan. Det finns alltid något ställe där man kan spänna fast eller gömma dem vilket gör att de inte alls syns. Och när de väl syns är den svarta kabeln mycket snyggare än vanliga grå platta.
Så betyget blir ett klart godkänt om man ser till funktionen.

Går vi över till priset så har vi en vana av att rundade kablar ofta kostar uppemot 200:- vilket får anses var dyrt. Dessa kablarna är dock av enklare modell vilket egentligen räcker. Dessutom så är de i ganska så diskreta färger.

Kostnaden ligger på mellan 100 och 135 kronor på de kablar vi har testat. Dyrast är ATA66/100-kabeln som kostar 135. Jämför med runt 40:- för en vanlig kabel så är det en ganska så stor skillnad men ändå ligger man på en nivå som inte är helt orimlig. Vi får anse dessa vara ett utmärkt budgetalternativ eftersom de troligen är de billigaste runda kablarna man kan hitta. Dessutom finns det kablar till diskettenheten vilket är ovanligt.

Uppdatering 26/8-01
Eksitdata har sänk priserna betydligt på sina kablar vilket gör att vi gör en ny bedömning av kablarna. Från tidigare 135:- för en 100 cm ATA100 kabel så kostar de nu 94:-. 54 cm kabeln har sänkts till 61:-.

Innan så tyckte vi alltså att de var aningen dyra men nu är det i stort sett ett hinder som är borta. Istället för 40:- för en normal kabel så betalar vi 61:-, vilket är överkomligt. Vi kan därmed varmt rekommendera alla att köpa dessa kablar.
För återföräljare kan vi rekommendera kablarna då de ger ett professionellare intryck till en försumbar pisökning.

 

Fördelar

  • Ingen prestandaförlust
  • Tämligen snygga
  • Praktiska
  • Underlättar luftflödet

Nackdelar

  • Håller sämre vid fästena



Ett stort tack till Eksitdata som bistått med med dessa kablar för recensionen.


10/8-01 | Axman | Axman@64bits.se