Innehåll

GlobalWin CAF12

Installation
Resultat
Tips
Summering6/2-01 | mkk | mkk@64bits.se

GlobalWin CAF12 är en så kallad kortkylare. Termen kortkylare är säkert inte bekant för alla, men idén med dem är att ge bättre kylning åt instickskorten i ett system. Den vanligaste varianten är någon slags fläkt som rör om luften i lådan med utblåset riktat mot korten. En annan variant är en fläkt som monteras på samma sätt som ett kort och då ger en mer koncentrerad effekt. En sådan kylare testade vi tidigare, läs den testen här.


Specifikationer

Rotationshastighet
Luftflöde
Ljudnivå
Effektförbrukning
Höjd-Bredd-Djup
Lagertyp
Strömkontakt
Vikt
Cirkapris
2500 varv i minuten
63CFM (kubikfot/min)
46dBa
3Watt vid 12Volt
120mm-147mm-45mm
Dubbla kullager
Stor 4-pin molex med vidarekoppling
310g
250krInstallation

Installationen är enkel. Fästanordningen utgörs av en metallskena som läggs över de skruvhål i chassit som också fäster systemets instickskort. Således måste man lösgöra fläkten varje gång man tar loss ett av de tre kort som skenan täcker. I gengäld räcker det med två skruvar för att hålla fast de tre korten så den lilla obekvämligheten jämnar ut sig något.

Placeringen kan göras fritt över de skruvhål som finns i lådan. Vilket leder till man kan välja mellan att låta alla kort få del av luftflödet eller sätta fläkten lite högre upp för att låta en del av flödet gå ut över resten av moderkortet. Ett galler sitter på vardera sida om fläkten för att minska risken för att fingrar eller kablar kommer in i fläkten när den är igång. Mycket omtänksamt.

Strömkontakten är av samma typ som till hårddiskar och har en vidarekoppling så att man kan koppla på något mer efteråt utan att behöva köpa extrakontakter. Fläkten har en effektförbrukning på cirka 3W och tar ström från 12V slingan. Just det här med spänningen kommer vi inte helt osökt in på. Det är nämligen så att en fläkt på 12cm som roterar i 2500 varv i minuten och flyttar 63 kubikfot luft under samma tid har en märkbar nackdel. Ljudnivån blir ofrånkomligen ganska hög.

Visserligen inte så farligt irriterande som man skulle kunna tro när specifikationen säger 46dBa, eftersom ljudet från stora fläktar blir dovare och mjukare än det från mindre höghastighetsfläktar. Som referens kan jag nämna att ljudet från en 6cm fläkt som snurrar 4500 varv i minuten och har en ljudnivå på "bara" 36dBa upplevs av många som mer irriterande på grund av att det ljudet är betydligt gällare.

Inte desto mindre är ljudnivån en faktor att tänka på och för att återkomma till spänningen så finns det en enkel lösning. även om jag skall vara allvarlig och inte rekommendera nybörjare att koppla om strömförande trådar i systemet så är det en enkel sak för den som är lite kunnig i hemelektronik att koppla om från 12 volt ner till 5 eller 7 volt. Följden blir förståss att fläkten roterar långsammare och orsakar mindre missljud.

Samtidigt förflyttar den förståss betydligt mindre luft, för luftens hastighet är precis vad som förorsakar oljudet. Jag har inte märkt några tendenser till vibrationsljud. De dubbla kullagren fyller sin uppgift och att det finns lite svikt i själva fästanordningen gör nog sitt till för att ta bort de mindre vibrationer som alltid uppstår med fläktar. På det hela taget tycks den här kylaren ha en gedigen konstruktion.Resultat

Så är denna kylare effektiv? Ja, även om tidigare nämnda faktorer har en klar inverkan på helhetsresultatet så är GlobalWin CAF12 en effektiv kylare. I testmaskinen satt ett Voodoo3 kort som är kända för att bli varma och saknar egen fläkt. Med kylaren monterad och nerkopplad till 7 volts spänning så kunde jag överklocka Voodoo3 kortet lika långt som när det tidigare fanns en extrafläkt monterad på kortet.

Förut så tog denna extrafläkt dessutom en kortplats i anspråk, nu satt där istället ett annat kort i platsen bredvid utan att grafikkortet överhettade och blev instabilt. Ett tydligt exempel på att en kortkylare kan vara väl värd sitt pris och att sedan även flera andra kort luftas är förståss ingen nackdel.

Jag har även varit vaksam för ifall det faktum att den stora CAF12 kylaren sitter såpass nära korten skulle kunna ge några elektromagnetiska bieffekter. Men det har jag inte sett några tecken på, inte ens med ett kombinerat TV-tuner och radiokort rakt under fläktmotorn. Korten är dock inte den enda yta som den här kylaren kommer nära. Dess djupmått på hela 4.5cm gör att den andra sidan hamnar ganska så nära sidoplåten på de flesta datorchassin.

Med testmaskinens fulltowerlåda av populär modell (AOpen HX-08) så finns där ungefär en halv centimeters luftspalt som fläkten tar sin luft ifrån. Det blir ärligt talat något trångt och även om jag inte är någon aerodynamiker så är det logiskt sett ingen ideal lufttillströmning. Se upp så att din egen burk inte råkar vara ännu smalare på det här området. Mätt från ytan där skruvhålen för fästning av instickskort så bör det vara minst 5cm ut till chassits plåt om denna kortkylare skall passa riktigt bra.

Nästa sida -->>
6/2-01 | mkk | mkk@64bits.se