Innehåll

Intel Pentium 4

Inledning
Historik
Netburst
Hyper Pipelined Technology
Execution trace cache & L1 / L2
Rapid Execution Engine & ALU
FPU
SSE2
RDRAM & i850
400 MHz?
Ny Sockel
Flänsfästen & Nätaggregat
Olika demon
Testsystem & Specifikationer
Sisoft Sandra
Nvidia T&L - Treemark & DMZG
3D Mark 2000
Quake 3
Sacrifice
Flask MPG
Sammanfattning
Slutsats

1/2-01 | Axman | axman@64bits.se

Artikelsponsor


Intel - www.intel.com
Ett tack till intel för att de har lånat ut en dator till oss för dessa tester.


Sammanfattning

Intel har varit i en svår sits med Pentium 4 processorn och är det fortfarande. Man har varit tvugna att hålla sig till en transistorbudget eftersom den annars hade blivit både för dyr , stor och varm för dagens tillverkningsteknik.
Den är nu dubbelt så stor som dagens processorer är sett till hur själva kärnan är. Den planerades innehålla bland annat en extra FPU enhet vilket antagligen hade gjort att den hade varit betydligt mer konkurrenskraftig i dagens läge.

Samtidigt så är den ett under till arbete om man ser till vad de har gjort med den. Rent tekniskt sett så är den ett mästerverk jämfört med Athlon.

Men vi konsumenter vill helst av allt se prestanda. Med Athlonen såg vi den fenomenala prestandan direkt och man har vunnit stort på detta. Intel har nu slagit in på en annan väg och man har byggt en processor för framtiden. Det är en arkitektur som har många möjligheter till förbättringar och vi kommer antagligen att se många modeller av den i framtiden.

Problemet är att den inte presterar så bra just nu. Det är den snabbaste processorn man kan köpa i dagsläget vilket många tester visar. Det är det ingen fråga om. Och den har en enorm potential i rätt sammanhang.

Det är ett vågat steg av Intel att göra så här samtidigt som de delvis blivit tvingade till det.
Nu så presterar den tillräckligt bra i dagens program för att de inte skall behöva skämmas, men det är mycket tack vare att den körs i höga hastigheter. Inom kort bör vi dock kunna se spel som drar nytta av instruktionerna då Intel antagligen kommer att lägga stor möda på detta.

Nu så har den sin stora fördel inom videoredigering och vissa professionella multimedia produktioner där den höga bandbredden och SSE2 instruktionerna kommer till nytta. Det är också här man har råd med ett kraftfullt system.

För det egentliga hindret med att köpa en P4 i dagens läge är priset.
En ny låda och nytt nätaggregat är något som antagligen inte är så farligt eftersom just dessa detaljer är en klar fördel mot tidigare. För överklockare är då särskilt de nya fästena för kylflänsen något av en frälsning.

Tittar vi på priset av en P4 så är de just nu mycket höga. Men det är inget att reagera över utan det är snarare vi konsumenter som är bortskämda med tidigare modeller.


Två st RDRAM (PC800)på 128 MB
och ett SDRAM på 128 MB.
Inte så mycket som skiljer förutom
Kylflänsen och hacken i underkant.

Kom ihåg att inte P3, Duron, Celeron 2 eller så var någon ny arkitektur.
När Athlon kom så kostade den lika mycket som P4 gör idag. Det är helt enkelt så det skall vara om man tittar på enbart processorn. Inom kort och till viss del redan nu så har man börjat sänka priserna rejält på den och det skall inte dröja länge förrän man ligger på rimliga priser.

Tänk er om de redan nu sänkte priset på en P4 till 3-4000:-

Skulle det inte vara det ultimata nederlaget och erkännandet att AMD håller dem på sträckbänken?
Nej, priset på P4 ligger där det borde och kommer att sjunka efter en tid när Intel tycker att det är dags. Man kommer antagligen att sträcka sig ganska så långt för att P4 skall lyckas.

Vad som gör det hela orealistiskt dyrt är däremot RDRAM minnet. Det håller fantasipriser än idag och vi kommer inte att se andra lösningar än på ett tag. Det är här som man har det egentliga problemet. Hur skall man få ett konkurrenskraftigt pris på en dator med RDRAM?

I början av 2002 kommer Intel att släppa moderkort med stöd för DDR till P4 processorn. Vi får se vad som händer tills dess. Om man lyckats få ned priserna då eller om RDRAM försvinner ut i tomheten.
Nu har man i vart fall lyckats bevisa fördelarna med RDRAM. nu är det inte längre dyrt och långsamt som det var med P3 processorn utan nu är det faktiskt högpresterande. Vad som vore intressant är att jämföra DDR SDRAM mot RDRAM på en P4 maskin.

Vad som än händer så kommer det att krävas krafttag av alla parter för att vinna denna kampen.

Hur är framtiden för Pentium 4 då? Ja den är antagligen mycket ljus. Intel har en processor med enorm potential och med vissa förbättringar så kommer den att prestera bättre än något annat. Deras ingenjörer har verkligen lyckats med att skapa en produkt för framtiden. Så det ser ljust ut!

Men vi lever inte i framtiden utan i nuet och då är P4 inte något högpresterande monster i de flesta sammanhangen. För en bråkdel av summan kan man få en maskin som presterar likvärdigt. Men glöm inte att P4 inte är en långsam processor gjord för kontorsmiljö som exempelvis de som Cyrix tillverkar är. Nej det är en bra processor som presterar bra och som kommer att prestera bra.

Jag vill även än en gång påpeka att det inte fanns några möjligheter att överklocka processorn så det är därför vi inte hade gjort detta hur gärna vi än ville!


Slutsats

Tittar vi i dagens läge så är P4 den snabbaste processorn vi kan köpa. Inget snack om saken. Den kanske inte presterar bäst i alla program eller har bäst prestanda per MHz men tack vare att den körs i 1.5 GHz så presterar den bra!

Tittar vi på framtiden så bör det snart dyka upp fler program och tillämpningar som stödjer den så att dess rätta potential kommer fram mer.
Så sett rent prestandamässigt måste jag anse att det är det snabbaste som går att köpa för pengar.

Jag har genom artikeln pratat om betydelsen att applikationer skall kompileras för P4 och att den då tjänar mycket på detta.
Men jag vill samtidigt säga det att för många så kommer detta inte att innebär någon ökad prestanda eftersom de inte använder sig av SSE2. Detta är en mycket allvarlig nackdel med P4. Alla program kan INTE dra nytta av den nya arkitekturen!
Men som tur är pratar vi nu i de flesta fall om program som exempelvis Office och andra program som inte är beroende av processorn i så hög utsträckning. Men det är en allvarlig del som kan ställa till det för processorn eftersom allt i denna världen inte handlar om rena multimedia applikationer.

Efter att ha suttit med den och testat så är jag imponerad. Den är snabb och den är stabil och pålitlig. Den har tillräcklig prestanda i det mesta men framförallt så har den en enorm potential. Vad jag är besviken på är att den är så eftersatt när det gäller FPU och ALU enheterna. De är inte vad man kunde förvänta sig på en ny processor. Den kan helt enkelt inte uträtta lika mycket per MHz som en Athlon.

Men det kompenseras till stor del av att den körs på hög hastighet.

Det andra problemet för P4 är att den kommer att gå över till en ny sockel. Det gör uppgraderingarna dyra vilket kanske inte alla har råd med.

Nej, prestandamässigt så kan jag mycket väl rekommendera en P4. Det är en bra processor trots allt. Tveksam på vissa plan men fenomenal på andra. Det är i stort sett bara priset som måste göras något åt men troligen så kommer man att sätta in stora resurser där. Vad som gör den snabb är att den finns i högre MHz än andra nu. Skulle AMD lansera en Athlon på 1400 -1500 MHz nu så skulle livet bli svårt för P4.

Så för dig som inte ser pengar som ett problem och behöver en dator för multimedia applikationer, videoredigering och andra bandbreddskrävande göromål så är en P4 det bästa alternativet. I rätt program så får den en Athlon att verka vara uråldrig. Problemet är bara att hitta det programmet idag.

För dig som har en mer tajt budget så är Pentium 4 inte ett bra alternativ. Då är en Pentium 3 eller Athlon ett bättre alternativ.

Ser vi på framtiden så skall vi hålla ett öga på processorn dock. Antagligen har vi en mycket kompetent skapelse att göra med som kommer att slå det mesta. Och Intel kommer inte att sitta stilla medans P4 försvinner.

Fördelar

  • Bra prestanda i rätt program
  • SSE2
  • Extrem Bandbredd
  • Bra till Multimedia
  • Stor Potential
  • Bra att överklocka
  • Ny ATX standard
  • Bra fästen för kylflänsen
  • Inte någon extrem värmeutveckling

Nackdelar

  • Dålig prestanda i många nuvarande program
  • Dålig ALU och FPU prestanda
  • Kräver dyrt RDRAM
  • Dyr att köpa
  • Sockeln skall bytas vilket gör uppgradering dyr
  • Ny och onödig ATX standard?

 

 


 

 

 

 




1/2-01 | Axman | axman@64bits.se