Innehåll

Mushkin Rev.3 PC150

Inledning
Mushkin Rev.3
Prestanda och överklockning

Slutsats


11/5-01 | Axman | Axman@64bits.se

Inledning

En del i datorn som är väldigt viktig för datorns prestanda är minnet. Att ha gott om minne gör att man alltid utnyttjar datorns fulla prestanda så att den i mindre grad får använda sig av hårddisken för att spara temporär information på. På senare tid har vi sett dramatiska prissänkningar på minnen och helt plötsligt så svider det inte riktigt lika mycket i plånboken längre.
En fälla med minnen är att de billigare minnena ofta inte klarar de hastigheter som man kanske hade önskat sig. Dessutom så kan de ofta ge upphov till instabilitet där datorn kraschar utan anledning. Ofta är felen svårlokaliserade och uppträder väldigt sällan.

Därför är det viktigt att köpa kvalité. Vill man spara pengar så skall man åtminstone vara beredd att lägga någon extra hundralapp på minnet.

De flesta som skall överklocka lite längre känner säker till betydelsen av kvalitéminne inte enbart för stabiliteten utan för prestanda och överklockningsmöjligheterna. För att nå riktigt lång när man överklockar både när det gäller prestanda och i MHz så måste man ha bra minne som tål att överklockas så att man kan komma upp i höga busshastigheter. Att köra med en buss på över 150 MHz är idag inget ovanligt bland överklockare och detta ställer höga krav på minnet. Det finns flera minnen därute som garanterat klarar 150 MHz. Nästan alla PC133 klarar det på de långsammaste inställningarna och det finns flera som klarar det med de snabbaste. Dock så kan den riktigt hängivne ibland ha höga krav vilket gör att han vill gå långt över vad de flesta minnen klarar.

Något som märks mycket när det gäller minnen är att MHz inte alltid garanterar en viss prestanda. Jag tänker inte gå in på detalj men det finns något som heter "latency" eller fritt översatt fördröjning. Det är den tiden minnet måste ha på sig innan det kan börja arbeta.
Detta brukar för det mesta kallas "Cas Latency" men består egentligen av tre delar där CAS bara är den första av dessa tre. Värdet på dessa är antigen två eller tre och dessa siffror kan kombineras hur som helst. Man skriver det för det mesta som 2-2-2, 3-2-2 eller kanske 3-3-3.
Vad man vill ha här är låga siffror vilket gör 2-2-2 snabbast. 3-3-3 är ganska så långsamma inställningar vilket ofta brukar utmärka billigare minnen. För det mesta så stöter man på en kombination som exempelvis 3-2-2 eller 2-3-3. Detta gäller de flesta minnen inklusive de lite bättre.
Söker man efter minnen så kan man dock hitta 2-2-2 minnen men dessa är oftast lite dyrare.

Något att tänka på här är att minnen som har en kombination av tvåor och treor i minnesinställningarna benämns CL3 minnen och de minnen som har 2-2-2 benämns CL2. Så hittar ni ett minne där det står CAS 2 gäller det första siffran. Hittar ni ett minne med CL2 så är det ett minne som stödjer 2-2-2.

Vi skall idag ta oss en titt på ett minne garanterat klarar 150 MHz i CL2. Dock så gör vi en minirecension av tröjan jag fick med =)

När minnet från Mushkin anlände så följde det inte bara med ett minne utan även en tröja. Det är sådant som händer, tillverkarna försöker muta oss skribenter och en tröja är ett bra knep. Eller ja, naturligtvis så påverkar inte tröjan resultaten men det är faktiskt lite kul, så här nedan kan ni kika lite på tröjan.

Själva tröjan är en vit långärmad sak med ganska så tunt tyg. Passar bra i varma miljöer.
Kvalitén var utmärkt så det är faktiskt en bra tröja. Sedan så skadar det inte att det står Mushkin utmed hela högerarmen samt en lite mindre notis på framsidan.



Mushkin Rev3 PC150 CL2

Mushkin är kända inom överklockarkretsar. Deras högpresterande minne är handplockade moduler garanterade att klara höga hastigheter med aggressiva inställningar. De är kända för bland annat deras Rev.2 minne som är garanterat att klara 133 MHz i 2-2-2. När dessa lanserades så var detta inte helt vanligt. Men nu har bilden förändrats och att få tag på minne som klarar 133 MHz i 2-2-2 är inget svårt. Efter ett tag så lanserade man ett PC150 minne som skulle klara 2-3-2 men dessa visade sig faktiskt klara sig sämre än 133 MHz minnet när det gällde överklockning.
Så då kom nästa steg. Det var dags för Rev.3 som skulle klara 150 MHz i 2-2-2.
Modulerna består av handplockade Infineon minnen. Vad som menas med handplockade är att man förtestar kretsar för att kontrollera deras stabilitet samt hur långt man kan överklocka dem.
Detta gör att man får det bästa av det bästa. Infineon producerar minnen av hög kvalité och när man nu handplockar deras bästa så kan resultatet bara bli ett.

Men det gör att minnena även blir extra dyra. Infineon låter naturligtvis inte Mushkin handplocka dessa gratis plus att de dessutom genomgår en extra högkvalitativ färdigställning.

Minnet kom packat enligt Mushkin standard. Alltså i en låda som innehöll en "luftkudde". Inuti "luftkudden" låg minnesmodulen totalt skyddad från allt vad fukt, fysisk åverkan eller risker heter. Jag måste erkänna att jag blev lite förvirrad över hur man skulle få ut minnet till att börja med men det visade sig vara mycket enkelt. Genom att lyfta lite på en klisterlapp så öppnades ett hål där luften kunde flöda ut.
Förpackningen är återanvändbar och av god kvalité.

Tittar vi på minnesmodulen så slås man först av att den är svart. Man ser tydligt hur man färgat kortet och det är trevligt. Sedan så märker man även att modulen är ganska så mycket komplexare än vanligt. Som ni ser så sitter det en hel del exra motstånd osv. under kretsarna. Ganska så mycket mer än vanligtvis. Det betyder att man har gjort allt för att ge den extra stabilitet.
När man tittar vidare så ser man att det sitter minneskretsar endast på ena sidan. På sidan som de sitter på finns det 8 st vilket gör att varje krets måste vara på 16 MByte då modulen är på 128 MByte.

Vid närmare inspektion så ser vi mycket riktigt att det är Infineon som tillverkat kretsarna. Dessutom så ser vi att de är på 7.5 ns. Vad detta betyder är att de är tillverkade för 133 MHz. (1000/7.5=133) Hade det varit kretsar tillverkade med avsikt att gå i 150 MHz hade det stått 6.7 ns. För att räkna ut hastigheten tar man som ni såg tidigare 1000 genom ns värdet.

-::- Lite överkurs: Exakta beräkningen: Formeln lyder f = 1/T, f=frekvens T=tid -::-
-::- 7ns ger 1/(7*10^-9) = 142857142.9 Hz (=142.857 MHz) -::-



Prestanda

Så tittar vi då på själva prestandan. Testerna utfördes på en 1 GHz Thunderbird. I alla tester eftersträvades att ligga så nära 1 GHz som möjligt. Tyvärr klarade moderkortet (Epox KTA3+) ej att ändra annat än mellan CAS 2-3-3 och 3-3-3. testerna kördes med 2-3-3.

Som ni ser ovan var max hastighet vi kunde komma upp i på minnet 160 MHz. Detta på grund av moderkortets begränsningar. Testerna kördes med FSB + 33% på minnet samt FSB = minne. Det snabbaste här var 120/160 även om 145/145 var och nosade i hälarna.


överklockning

Hur gick det att överklocka då? Ja som ni ser ovan så klarade minnet allt som vi kunde testa med KT133A kortet. Vi testade även med ett BX moderkort. Närmare bestämt ABIT BE6-2 parat med en P2 233 som var olåst och garanterad att fungera i minst 350 MHz. På BX moderkortet hade vi total kontroll över minnet och det kördes i 2-2-2.

Låg multipel och Hög FSB ville vi ha, alltså startade vi på 2*133 = 233 MHz. Allt fungerade fint och vi ökade i steg om 1 MHz till 150 i FSB. Allt var 100% stabilt.

Innan vi går vidare så vill jag nämna det att max vi nått med moderkortet innan är 161 med 2-2-2 och 166 med 3-3-3, och då var inte 166 MHz helt stabilt.

Så, då var vi uppe i vad den garanterat skulle fungera i, nu började det intressanta.
160 MHz uppnåddes. Alltså samma som vi tidigare hade på KT133A moderkortet men nu med de snabbare inställningarna 2-2-2. Vi gick vidare och slutligen stannade det på 164. Vid 165 så kraschade datorn. Vidare tester med 3-3-3 ledde inte längre än 166 och viss instabilitet vid denna hastighet.

Som jag tidigare nämnde så begränsar moderkortet vid 166. Och vi tror att det i detta fallet begränsade oss även vid 164 med de snabbare inställningarna. Detta är naturligtvis inget vi kan garantera utan det är enbart vad vi tycker oss ha kunnat uttyda. Det enda som går att garantera är 164 MHz vid 2-2-2 vilket är rekord för vår del.

Vid långsammare inställningar så kan vi bara gissa om vart gränserna går. Långt över vad någon kan utnyttja i vart fall.



Slutsats

En sak är mycket lätt att säga om detta minnet. Och det är att det är det bästa som vi har testat. Det finns inga svagheter med det, hastigheterna man uppnår och prestandan är fenomenal. Det ligger över vad man kan uppnå med vanliga minnen inklusive de som vi vet når långt. Dessa är som sagt handplockade minnen av bästa kvalité. Inga svagheter finns prestanda och kvalitémässigt utan det hör till eliten bland minnen.

En fråga är dock om det är motiverat med ett minne som detta. Och det skulle jag vilja säga att det är om man skall över 155 MHz i busshastighet. De bästa av orginal klarar någonstans mellan 155 och 160 i vanliga fall med snabbaste inställningarna, då gäller det nya moduler från Infineon, Mosel Vitelic och Eudar främst, tidiga PC133 når oftast inte så långt. Skall man dessutom över 160 MHz och har som krav att använda inställningen 2-2-2 så finns det inte så många andra val, det finns andra minnen därute men Mushkin går att få tag på här i Sverige, jag har ett PC150 från andra tillverkare säljas här men för tillfället så har vi inte kunnat hitta något annat än Mushkin Rev.3. Återförsäljaren vi hittade dem hos var Gtek.net och de kostar där 1295:-

är detta befogat? Det är faktiskt över dubbla priset jämfört med vanliga minnen. Ja, prisvärde är något som knappt existerar på dessa minnen men de är å andra sidan det bästa man kan hitta. Det får bli ett val för den enskilde köparen om det är värt att köra minnen som detta. Letar man på Mushkins hemsida så kostar de där 92 dollar vilket är lite överkomligare. Dock så tillkommer frakt och skatt på det vilket gör att man kan hamna på samma pris som här i Sverige.

Fördelar

  • Mycket bra prestanda
  • Garanterat 150 Mhz @ 2-2-2
  • Klarade 164 Mhz i våra tester
  • Hög kvalité och stabilitet
  • Livstids Garanti

Nackdelar

  • Mycket dyrt

 

 

 

 

Till Mushkin.


 


11/5-01 | Axman | Axman@64bits.se