Innehåll
Western Digital Caviar - WD200BB

WC200BB
Slutsats


5/2-01 | Axman | axman@64bits.seWD20+BB

IBM´s GXP serie har nu länge legat i toppen när det gäller prestanda på hårddiskarna.

Och man har haft en lyckad serie i dem. Få hårdiskar ger på bra prestanda till ett sådant pris.
Men nu så börjar tiden gå och konkurrenterna börjar att komma ikapp.

Det är dags för 64bits att testa en Western Digital Caviar disk, WD20BB. Det är en 20 GB hårddisk som snurrar på i 7200 rpm.

Specifikationer:

Storlek 20 GB
Gränssnitt IDE / ATA100/66/33
Täthet / platta 20 GB
Söktid vid läsning 8.9 ms
Buffert 2 MB
   
övrigt:  
Lifeguard  
Protective Head Parking  


Vi ser att hårddisken har en rotation på 7200 varv per minut. Detta ihop med att informationen på hårddiskens yta ligger tätare packad i och med att det är 20 GB per platta gör att den mycket effektivt kan öka sin läshastighet jämfört med tidigare hårddiskar.

Så ökad täthet på plattorna och ökat varvtal ger alltså mer prestanda. Men tänker vi tillbaks på de tidigaste hårddiskarna som kördes med 7200 rpm så lät de väldigt mycket. Så med prestanda kommer ljud.

Dessutom så allt eftersom söktiderna blir aggressivare så "hackar" de mer i ljudet. Men ljud går att göra något åt. Från de högljudda vinanden som var förr så arbetar man nu mycket på att få ned ljudet.
och jag tänkte börja just där.

WD200BB låter naturligtvis en del. Men hur mycket? Ja jag måste säga att jag är väldigt imponerad. En del kanske har noterat att jag klagar på allt som låter. Tidigare har jag bland annat klagat på IBM´s GXP serie vilka inte alls låter särskilt mycket. Man brukar rekommendera dessa eftersom de är så tysta.

Men jag säger det. Efter att ha jämfört en WD200BB och en IBM GXP så är det en klar skillnad. GXP disken är inte högljudd men den ger ifrån sig ett litet "pip". Dessutom så märks det tydligt när läshuvudet rör sig.


Klicka på bilden för en förstoring.

WD200BB hörs knappt när den snurrar. Inga störande högfrekventa ljud eller något sådant. Ljudet när den läser är inte något att tala om. Jämfört med GXP disken så är det ingenting. Och det säger en del för GXP diskar är tysta och bra!

Men naturligtvis är den inte helt tyst. Den låter men kräsen som jag är när det gäller ljudnivåer så har jag inget att klaga på. Jag ställer mig bara frågan hur man fått söktiden så bra när man har en sådan låg ljudvolym. Vi får titta mer på det strax.

Förutom ovan nämnda delar så har den ett par specialfunktioner.

Först är då Lifeguard som är en säkerhetsfunktion. När hårddisken är inaktiv i mer än 80 timmar så börjar den att kontrollera ytan på disken. Den letar inte bara efter förstörda delar rent fysiskt utan den letar även efter data som börjar försvagas.

Protective Head Parking är att då man stänger av datorn så placeras automatiskt läshuvudet i ett läge där den ej kan fara runt och skada något inuti disken. Detta gör den mer tålig vid transporter.

Men hur presterar den då? Det är det som är det viktigaste.

Vi jämför hårddisken med en IBM GXP på 30 GB

WDD200BB

IBM GXP

Först så testades den mer allmänna prestandan i program genom Winbench 99.
WD200BB slår IBM disken ganska så stort i det mer allmänna testet (Business Disk Mark) medan de kommer i stort sett samma på High End. Ni kan titta på detaljerna ovan.

Vi tittar då på överföringshastigheten över hela disken.

WD200BB

Här ser vi att den håller mycket jämn hastighet den första tredjedelen för att sedan tappa i hastighet allt eftersom den närmar sig de långsammare inre delarna av skivan. (en hårddisk börjar utifrån)

Inbörjan av testet läser den i 33.6 MB/s för att sedan ramla ned mot 23.5 MB/s.

Söktiden är 13.7 i testerna vilket när vi räknar om det gör att söktiden inte är så bra som vi väntat oss. Notera att Winmark inte ger oss värden att jämföra med de specificerade så vi får dra av lite vilket ger oss en reell söktid på 9.5.
Inte riktigt 8.9 men inte så långt ifrån.

Räknar vi samma på IBM disken så får densamma som den är specifierad för, den får 8.5 vilket är klart bättre än WD200BB.

Vi tittar på IBM GXP 30 GB

Här är en annan bild. Den går nedför hela tiden jämfört med WDD200BB. Den börjar på fenomenala 37.1 MB/sekund vilket är hela 4 MB snabbare per sekund än WDD200BB. En ganska så kraftig seger. Vi tittar på hur den presterar i slutet och det är 20 MB/s. Nu är resultatet det omvända. Nu skiljer det nästan samma fast med WD200DD i ledningen. Vad beror detta på. Genast blev det svårt att utse en vinnare i testet. Tänk på att om vi räknar i procent så är 4 MB skillnad mycket större i slutet än på början. Men när tar WDD200BB över ledningen?

Ja tittar vi på graferna ser vi att efter en tredjedel så ligger de på samma prestanda varefter WDD200BB tar över ledningen. Det är bara en tredjedel som IBM disken har lednigen.

Men vad betyder detta?
Jo GXP disken kan prestera bättre i början men totalt sett så är WD200BB bättre. Eftersom den läser så fenomenalt bra i slutet så får man jämnare prestanda med WDD200BB.

Tittar vi slutligen på värme så är WDD200BB betydligt svalare än IBM GXP disken.


Slutsats

Nja, det är ett svårt val mellan dessa diskarna faktiskt. Ser vi på fördelarna med en GXP så har vi bättre söktid och bättre prestanda i början av disken.

Men ser vi på fördelarna med WD200BB så Har vi en total läshastighet som är bättre. Den presterar helt enkelt jämnare. Dock så har den en sämre söktid vilket inte gör den lika aggressiv som en GXP.
Dessutom så är den verkligt tyst. För de som vill ha prestanda samtidigt som en tyst hårddisk så är detta ett mycket bra val.

Har vi en vinnare?
Ja med mycket knapp marginal vinner WDD200BB. Prestandamässigt så kan man oftast inte skilja dem åt och man kommer antagligen inte att märka skillnaden i annat än tester.
Prismässigt så ligger de på samma nivå så det är inte någon direkt skillnad där heller. Eventuellt att WDD200BB har en fördel men de siffrorna har jag ej just nu.

Det som den vinner på är två saker. Först och främst så har jag sett att många haft problem med IBM diskarna. Själv har jag upplevt det med de som jag testat. De krånglar med Highpoint kontrollerkorten, de verkar inte alltid hålla så bra samt att när jag testat dem så har det kommit tveksamma ljud ifrån dem. Slag och andra missljud har kommit från alla jag testat. Detta har gett mig en misstänksamhet mot dem även om jag ändå kan rekommendera en GXP.

Det andra är att WDD200BB är tyst. Här ligger största skillnaden och det är bra.

WDD200BB finns i olika storlekar, nämligen 10, 20, 30 och 40 GB.
Då heter de, WDD100BB, WDD200BB, WDD300BB och WDD400BB.

Så sammanfattningsvis så skulle jag vilja säga att vi har en ny hårddisk att köpa istället för IBM GXP. Notera att skillnaden inte är stor mellan dem.


Fördelar

  • Snabb
  • Tyst
  • Funktioner vilka ger driftsäkerhet

Nackdelar

  • Inga nackdelar, eventuellt att den kunde haft bättre prestanda i början av skivan.
5 /2-01 | Axman | axman@64bits.se