Whiskytips sökes

Här får ni fråga, tipsa eller prata om det mesta.
User avatar
ballkula
Posts: 2473
Joined: 2002-05-03 23:42:04
Location: Västerbotten

Post by ballkula »

difi wrote:Enligt mig bästa blandwhiskeyn är ju helt klart "jack daniels". att dricka som den är kan vara lite annurlunda mot de flesta andra whiskeysorter som folk vanligen har hemma, vissa gillar den ren och andra inte (mig inräknat)

Annars låter Bells som ett bra alternativ för dig, om du vill ha en bra "nybörjarwhiskey" som är både okej och bland de billigaste som går att köpa, speciellt i tyskland
Bells... Hmm... Är inte det whisky för de som vill bli fulla, men på ett lite ytligt sofistikerat sätt... ;)
Processor: Core 2 Quad QX9650
Grafikkort: Asus Geforce 8800GTS 512MB
Minne: 8192MB DDR2-800MHz
HD: 2xRaptor 150GB, 2x1TB Samsung F1
Moderkort: Asus P5E X38
User avatar
poller
Hedersbit
Posts: 4387
Joined: 2002-03-11 10:33:23
Contact:

Post by poller »

Bowmore Dawn är riktigt fin, se om du kan få tag på en sån flaska.
User avatar
lord_vasagos
Posts: 4075
Joined: 2002-11-01 6:23:59
Location: falun

Post by lord_vasagos »

lord calvert - grants är det jag brukar köpa lite snikig men smakar bra
men Glenfiddich är en riktigt trevlig whisky kostar lite mer
men värd varenda krona :)
Asus mobbo fx 8120 8gb ram ati 7850 oc
jAk
Avstängd
Posts: 147
Joined: 2002-09-03 23:40:21
Contact:

Post by jAk »

Glenfiddich
I drink, therefor I am
User avatar
elvenman
Hedersbit
Posts: 12572
Joined: 2002-03-17 21:42:06
Location: Mora
Contact:

Post by elvenman »

Rensade lite.

snake: I fortsättningen håll dig inom trådens ämne.
Fråga smart "Den som spar han har, men inte roligt"
Praxidike: Q9550/8GB/5180GB/DVD±RW/GTX760/24"TFT
Io: P-M 1,73/2GB/1000GB/DVD±RW/15"TFT
U32U: E-450 1,65/8GB/64GB SSD/HD6320/13,3"TFT
Kale: E6550/4GB/640GB/46"LED
User avatar
egar
Hedersbit
Posts: 4192
Joined: 2002-02-18 0:01:59
Location: Göteborg
Contact:

Post by egar »

Black Label, inte för att det är gott, utan för att man då kan ansluta sig till Black Label Society. :)
A fair judgement!
Two-way mirror in the hall
They like to watch everything you do
Transmitters hidden in the walls
So they know everything you say is true
User avatar
wille
Posts: 4039
Joined: 2002-03-10 19:08:58
Location: Göteborg, bor i Luleå
Contact:

Post by wille »

Lagavulin, gärna lagrad tvåsiffrigt. God och rökig.
Ardbeg, dyr, men med all säkerhet värd pengarna.
Bowmore, rökig whiskey som är prisvärd.
The Macallan , klassiker med väldigt god eftersmak.

Jag har länge funderat fram och tillbaka på isens vara eller icke vara. Vad är det som gäller egentligen. Framhäver is smaken eller förstör den? Jag har hört olika från olika håll och skulle gärna vilja veta hur jag maximerar mitt njutande.
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion
User avatar
ballkula
Posts: 2473
Joined: 2002-05-03 23:42:04
Location: Västerbotten

Post by ballkula »

wille wrote:Lagavulin, gärna lagrad tvåsiffrigt. God och rökig.
Ardbeg, dyr, men med all säkerhet värd pengarna.
Bowmore, rökig whiskey som är prisvärd.
The Macallan , klassiker med väldigt god eftersmak.

Jag har länge funderat fram och tillbaka på isens vara eller icke vara. Vad är det som gäller egentligen. Framhäver is smaken eller förstör den? Jag har hört olika från olika håll och skulle gärna vilja veta hur jag maximerar mitt njutande.
Personligen tycker jag is är helt galet. En skvätt vatten däremot, kan frambringa nya dimensioner till en del sorter. Själv kör jag däremot helt utan tillsatser, för enkelhetens skull ;)

Ardbeg har väl blivit den personliga favoriten, blev även utsedd till bästa Single Malt i någon tävling tidigare i år. Inled dock inte kvällen med den, om du hyser planer på att dricka andra sorter!
Processor: Core 2 Quad QX9650
Grafikkort: Asus Geforce 8800GTS 512MB
Minne: 8192MB DDR2-800MHz
HD: 2xRaptor 150GB, 2x1TB Samsung F1
Moderkort: Asus P5E X38
User avatar
Xerbee
Posts: 1491
Joined: 2004-01-11 21:24:20
Location: Göteborg

Post by Xerbee »

wille wrote:
Jag har länge funderat fram och tillbaka på isens vara eller icke vara. Vad är det som gäller egentligen. Framhäver is smaken eller förstör den? Jag har hört olika från olika håll och skulle gärna vilja veta hur jag maximerar mitt njutande.
Du har ingen egen åsikt i frågan om ditt njutande?
Life, loathe it or ignore it, you can't like it.
User avatar
wille
Posts: 4039
Joined: 2002-03-10 19:08:58
Location: Göteborg, bor i Luleå
Contact:

Post by wille »

Xerbee wrote:Du har ingen egen åsikt i frågan om ditt njutande?
Givetvis har jag det. Personligen tycker jag att vissa, lite rökigare whiskeys kan avnjuts med is (eller som ballkula sade, en skvätt vatten) för att dämpa tyngden i whiskeyn. Däremot ville jag ha lite tips på hur man framhäver aromen maximalt och ville veta om det gör skillnad och i sådana fall vilken skillnad.
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion
mr_tobbe
Posts: 1407
Joined: 2003-12-31 11:13:50

Post by mr_tobbe »

Vet själv att experterna på det destilleriet jag besökte i Skottland tipsade oss starkt om att hälla i en skvätt "bra" mineralvatten för att både höja aromen osv. på vissa sorter.
User avatar
derfian
Posts: 472
Joined: 2004-02-13 0:18:46
Location: Dorotea / Linköping
Contact:

Post by derfian »

wille wrote:
Xerbee wrote:Du har ingen egen åsikt i frågan om ditt njutande?
Givetvis har jag det. Personligen tycker jag att vissa, lite rökigare whiskeys kan avnjuts med is (eller som ballkula sade, en skvätt vatten) för att dämpa tyngden i whiskeyn. Däremot ville jag ha lite tips på hur man framhäver aromen maximalt och ville veta om det gör skillnad och i sådana fall vilken skillnad.
<kvalificerad gissning>En skvätt vatten eller ingenting alls borde vara det som framhäver aromen mest, eftersom kyla bedövar smakupplevelsen.</kvalificerad gissning>
User avatar
Stuggi
Posts: 1157
Joined: 2005-02-24 20:04:04
Location: Jakobstad, Finland

Post by Stuggi »

Chivas Regal 12y och 18y tycker jag om som ren och in the rocks, har dock ingen aning om vad den kan kosta...

Annars skulle jag vilja ha era åsikter om en flaska som står i skåpet, en Glen Garioch 15y. Är det någon bättre sort eller nåt man kan hälla i gäster utan att ångra det?
Main: A64 3800+ Venice med AC Freezer 64 Pro | 1 Gb RAM | X850XT/2HDTV med Zalman VF700-Cu | 4x 250 Gb WD Caviar SataII
Laptop: Hp Nx6125 | Amd Turion ML-32 1,8 Ghz | 512 Mb RAM |Radeon X300 | 60 Gb
User avatar
derfian
Posts: 472
Joined: 2004-02-13 0:18:46
Location: Dorotea / Linköping
Contact:

Post by derfian »

nem wrote:Den här personen hade jag inte litat mycket på. ;)
Det är inga stora mängder per sort, men man kände sig lite lullig på vägen hem trots det, trots att mässan pågick under 4-5 timmar. ;D
Klart trevlig tillställning
User avatar
poller
Hedersbit
Posts: 4387
Joined: 2002-03-11 10:33:23
Contact:

Post by poller »

wille wrote:Jag har länge funderat fram och tillbaka på isens vara eller icke vara. Vad är det som gäller egentligen. Framhäver is smaken eller förstör den? Jag har hört olika från olika håll och skulle gärna vilja veta hur jag maximerar mitt njutande.
Is är galenskap, men lite vatten kan fungera ibland.
User avatar
lord_vasagos
Posts: 4075
Joined: 2002-11-01 6:23:59
Location: falun

Post by lord_vasagos »

man ska inte förstöra whisky med is eller vatten eller cola...nä rent ska det vara
Asus mobbo fx 8120 8gb ram ati 7850 oc
User avatar
Niklas Berggren
Hedersbit
Posts: 3524
Joined: 2002-03-08 17:53:04
Location: Göteborg (Skövde)
Contact:

Post by Niklas Berggren »

lord_vasagos wrote:... eller cola...
Förstöra whisky med cola? Är inte det en av de sju dödssynderna?
nem wrote:Ska du handla billigt i Tyskland så måste det dessutom vara relativt vanliga sorter.
Låt inte det vara ett hinder. Hittas det inte i Tyskland så finns andra kanaler.
Stuggi wrote:
Punisher wrote:Jag gillar Jameson. Mycket lenare och mildare än den rökiga skottska. Sen att jag bor 200 meter ifrån deras gamla destilleri gör inte mig partisk, inte alls;)
Den passar bra till Irish Coffee...
Du missade ett "a", den passar bara till Irish Coffee ;)
Wille wrote:Jag har länge funderat fram och tillbaka på isens vara eller icke vara.
Personligen har jag is ytterst sällan, men till vissa blends har det en positiv verkan.

Några namn har dykt upp flera gånger och de jag inte redan provat är noterade. Fortsätt gärna tipsa.
"How about the government sticks to courts, police, defense and corruption and leave compassion to the people who have it?" - Penn Jillette.
User avatar
Big_Bird
Posts: 7003
Joined: 2002-03-08 21:44:32
Location: Göteborg
Contact:

Post by Big_Bird »

lord_vasagos wrote:man ska inte förstöra whisky med is eller vatten eller cola...nä rent ska det vara
Vatten är inte att förstöra whiskyn. Att dricka den utan att frigöra smakämnena ordentligt med en skvätt vatten är däremot barbari.
Till den det berör: det som du ser skrivet ovan är min åsikt. Den är inte nödvändigtvis sann, objektiv eller absolut. Jag skiter fullständigt i vad du tycker om hur den är formulerad.
User avatar
lord_vasagos
Posts: 4075
Joined: 2002-11-01 6:23:59
Location: falun

Post by lord_vasagos »

jag tycker att ha i vatten eller is i whisky är som att runka med sandpapper det går men man förstör njutningen
man känner att den där lilla vatten mängden dödar nått i whiskyn
så jag föredrar min whisky ren
Asus mobbo fx 8120 8gb ram ati 7850 oc
User avatar
nem
Hedersbit
Posts: 4678
Joined: 2002-04-12 15:48:33
Location: Lund

Post by nem »

Big_Bird wrote:
lord_vasagos wrote:man ska inte förstöra whisky med is eller vatten eller cola...nä rent ska det vara
Vatten är inte att förstöra whiskyn. Att dricka den utan att frigöra smakämnena ordentligt med en skvätt vatten är däremot barbari.
En del whiskys dör när man visar dem minsta lilla vatten.

Caol Ilas 18-åriga, för att ta ett exempel.

Men generellt har du givetvis korrekt.
"Rightful liberty is unobstructed action according to our will within limits drawn around us by the equal rights of others."- Thomas Jefferson
User avatar
Big_Bird
Posts: 7003
Joined: 2002-03-08 21:44:32
Location: Göteborg
Contact:

Post by Big_Bird »

Det finns alltid undantag.
Till den det berör: det som du ser skrivet ovan är min åsikt. Den är inte nödvändigtvis sann, objektiv eller absolut. Jag skiter fullständigt i vad du tycker om hur den är formulerad.
User avatar
Anzy
Posts: 2271
Joined: 2004-12-29 16:22:34
Location: Skellefteå

Post by Anzy »

Big_Bird wrote:
lord_vasagos wrote:man ska inte förstöra whisky med is eller vatten eller cola...nä rent ska det vara
Vatten är inte att förstöra whiskyn. Att dricka den utan att frigöra smakämnena ordentligt med en skvätt vatten är däremot barbari.
Skulle inte vilja ha en skvätt vatten i min whisky. Däremot ca 2 små droppar. Det räcker gott och väl. :)
User avatar
wille
Posts: 4039
Joined: 2002-03-10 19:08:58
Location: Göteborg, bor i Luleå
Contact:

Post by wille »

Kände för att liva upp en gammal tråd. Sitter just nu med en virre Caol ila 12y.

Funderar på var jag ska lägga min nästa whiskyinvestering någonstans.

De jag funderar på är:

Glenfiddich Ancient Reserve 18 Years, 488.00:-
Highland Park 18 Years, 489.00:-
Lagavulin 16 Years, 533.00:-
The Macallan 18 Years, 876.00:-

Någon som har funderingar, idéer på vilken som borde få pryda min hylla?
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion
User avatar
derfian
Posts: 472
Joined: 2004-02-13 0:18:46
Location: Dorotea / Linköping
Contact:

Post by derfian »

wille wrote:Kände för att liva upp en gammal tråd. Sitter just nu med en virre Caol ila 12y.

Funderar på var jag ska lägga min nästa whiskyinvestering någonstans.

De jag funderar på är:

Glenfiddich Ancient Reserve 18 Years, 488.00:-
Highland Park 18 Years, 489.00:-
Lagavulin 16 Years, 533.00:-
The Macallan 18 Years, 876.00:-

Någon som har funderingar, idéer på vilken som borde få pryda min hylla?
En Highland Park 18 är aldrig fel, men min nästa whiskyinvestering blir en Isle of Jura Superstition.

Nu har jag ju iofs varit på whiskymässa igen, så jag tar väl och skickar med betygen från årets upplaga.
Glenfiddich Solera Reserve 15 y.o.
Doft: Inslag av vått trä, mycket lätt rökighet, svårbeskrivlig i allmännhet
Smak: Aningens fruktig, len och angenäm eftersmak utan att utmärka sig

The Balvenie Port Wood 1991
Doft: Fruktig sötma med en lätt gräddkolaton.
Smak: Rökig, med eftersmak som tar överhanden


Abelour a'bunadh (cask strength)
Doft: Blomsteräng, lätt citruston
Smak: Fruktig smakexplosion, viss rökig eftersmak

Med lite vatten i denna framträdde en viss bitter ton.


Jameson Redbreast 12 y.o.
Doft: Mycket lätt rökton
Smak: Balanserad till tristessens brant.

En bit parmesanost ingick till denna whisky. Denna
kombination blev mycket bra, då sältan i osten gick
bra ihop med whiskyn.

Isle of Jura, 21 y.o.
Doft: Söt, aningens rökig och konstig på något vis.
Smak: Mycket len, rökig.


Isle of Jura Superstition
Doft: Tjära, lätt rökig, sälta.
Smak: Len, tjära, rök.

Blev en favorit som allroundwhisky hos provarna.

Glenmorangie 18 y.o.
Doft: Frisk, fruktig, hint av äpple
Smak: Len med lätt rökighet. Allmännt trevlig smak.


The Macallan Fine Oak 25 y.o.
Doft: Balanserad med lätt ton av rökighet
Smak: God.

Årets avslutning var kanske inte riktigt i klass
med förra årets Highland Park 30 y.o.
Men den avslutade på ett förtjänstfullt sätt
årets provning.
User avatar
madr
Posts: 998
Joined: 2004-08-24 11:12:39
Contact:

Post by madr »

Jag har kört ett tag på Old Glen, skottsk blended. Smakar okej, men det som får den att sticka ut är dess beskrivning hos Bolaget:
Stram, ganska rökig smak med bra längd och visst inslag av säd.
Beroende på hur man intonerar blir det olika effekt på vad gamle Glen egentligen är. ^^
antlion: 3,2 GHz i7 | 32GB | 180GB+120GB SSD SATA III | 2TB SATA III | Dell u2410 | GF 5600ti Arch linux + Win 7
Post Reply