Innehåll

Hur man bygger en dator
En novis guide

Vad skall man köpa?
Att sätta ihop det hela

 


9/5-00 | Threat

Inledning

*Notering, denna guide är en gästartikel som vi fått insänd från "Threat". 64bits har synpunkter på vissa delar men eftersom detta är en gästartikel har vi INTE ändrat något.


Först vill jag bara säga att varken jag eller 64bits.se tar något som helst ansvar över vad som kan hända fall du följer denna guide.

Nu så skall vi börja med valet av komponenter!

1.Processor

Idag så finns Intel och AMD, Intel har kanske lite stabilare processorer (enligt mig) men de är dyrare och något sämre än AMDs (Det har förekommit diskussioner om att AMDs budget processor (Duron) är bättre en Intel prestanda processor Pentium III Coppermine).
Intel har två olika processor "klasser" en budget, Celeron, och en prestanda, Pentium III Coppermine (Finns med olika beteckningar E/EB), jag går inte in på Intels Pentium 4, eftersom priset i dags läget inte är inom realistiska ramar.

AMDs processorer är snabbare och billigare än Intels, men som tidigare nämnt så har det förekommit prat om stabiliteten, jag skulle säga att stabilitets problemen försvann med den första Athlon processorn. Som Intel så har AMD också två olika processor "klasser", dessa är budget processorn Duron och deras prestanda processor Athlon Thunder-Bird (T-Bird), i dagsläget så är nog AMDs Duron 800 eller 850 mest värd i förhållandet pris/prestanda, denna kostar idag (3/4-01) bara 767 kr på datorbutiken, vilket är mycket billigare en Intels Pentium III 800 som kostar runt 2000 kr och den har runt 4% bättre prestanda, om ens det. Så jag skulle säga att fall du satsar på ett bra budget processor så är Duron det självklara valet.

Duron är mycket bättre än Intels Celeron, och den kostar mindre. Ska du ha en råprestanda dator så är AMDs T-Bird det självklara valet, fall du inte ska köra med två processorer, än så länge är det bara Intel Pentium III som klarar detta, men det är på väg till AMDs processorer. AMDs Thunderbird är den bästa processor du kan köpa idag och jag skulle säga att 1,1 Ghz varianten med 266Mhz busshastighet ger mest för pengarna idag. Då var vi klara med Processor valet och slutsarsen blir denna:

Budget: Duron 800/850

Prestanda: Athlon 1,1Ghz (266Mhz FSB)


2.Moderkort

Moderkortet är en väldigt viktig del i ditt system, det är också en av de dyraste. Det första man måste göra är att kolla på vad för processor man har valt och kolla dess anslutnings typ. AMDs Duron och T-Bird har Socket A, även kallad Socket 462.

Intels Celeron och Pentium III har Socket 370

Ur uppgraderings syn så skall man satsa på AMD för att det har pratats om att även deras nya processorer som kommer senare i år kommer att passa i Socket A/462 moderkort (dock inget jag kan garantera).
Intel har en dålig vana att introducera en ny anslutning för processorer med varje ny processor modell, vilket gör att man måste köpa ett nytt moderkort också när man ska uppgradera.

Det finns också olika chipset (det styr vad för funktioner moderkortet har) på moderkortet, de som i dagsläget är intressant är KT133A för Socket A och i815E/EP för Socket 370.

För Socket A så skulle jag rekommendera dessa moderkort:
Abit KT7A RAID
SolTek SL75KAV
MSI KT7-Turbo

För Socket 370 så rekommenderar jag DETTA modekort:
Asus CUSL-2 /C


3.Hårddisk och CD/DVD spelare

Hårdisk är inte heller det ett svårt val en IBM ur 75GXP serien är det som är bäst idag, ingen tvekan, helst över 30Gb (Gigabyte).

**64bits notering: 75GXP 45 GB har utgått på grund av bristande kvalité. Enligt vad vi erfarit har 75GXP serien haft utmärkt prestanda men tveksam kvalité överlag.**

CD/DVD spelare är däremot svårare, fall du har planer att koppla datorn till TVn för att kolla på filmer så är det DVD som gäller helst en 16x/32x detta står för att den läser DVD med hastigheten 16x och CD med hastigheten 32x, observera dock att även fast DVD talet för hastighet är bara hälften av CD så är DVD MYCKET snabbare än CD, för att det är inte i samma enhet de är angivna i. Ska du ha en CD spelare så ska det vara minst 36x.


4.Grafikkort

Ska du spela så är det GeForce 2 som gäller vill du ha ett billigare GeForce 2 så är det MX varianten jag rekommenderar (runt 1300kr), men vill du ha prestanda så är det Ultra varianten som är det bästa valet. Jag rekommenderar inte att man köper ett GeForce 3 kort, för priset ligger fortfarande på ca 6000kr vilket är extremt överdriver högt, man får en medeldator för det priset.


5.Ljudkort

Jag går inte in på "proffs" ljudkort för mixning och dylikt utan bara ljudkort för att kunna lyssna på musik och spel.

Här så är det inte heller mycket att snacka om, nöjer du dig med att det låter så är det ett SoundBlaster 128PCI som jag rekommenderar, vill du ha lite mer avancerat så är det SoundBlaster 512PCI som rekommenderas. Alla ljudkort du köper ska vara med anslutningen kallad PCI.


6.RAM minne

I dags läget så är det PC133 ram som rekommenderas och gärna av märket Mosel Vitelic, dessa kostar inte mer än vanligt minne och är mycket bättre, det är minimum med 128mb idag, helst 256mb.


7.Chassi

Man skall välja ett chassi som man trivs med både utseende mässigt och hur det fungerar det skall vara 300W Nätaggregat i det, Aopen HQ45 är ett bra medelchassi men vill man ha lite större grejor rekommenderar jag Aopen HX08 eller HQ08. Se till så att du får en ATX låda och inte en AT låda.


8.Kylning

Ett hett ämne idag, många pratar om vatten kylning, men än så länge räcker det med vanlig kylning, tycker jag iaf. Jag skulle rekommendera en GlobalWin WBK38 för Socket A och en Golden ORB eller en GlobalWin FOP32 för Socket 370. Man skall också gärna ha lite kylpasta av märket Arctic Silver II, detta är det i dags läget bästa.


8.Övrigt

Diskettstation är fortfarande ett måste

Modem, ett 56k v.90 är i dags läget standard (anslutning typ PCI)

Nätverkskort, 10/100 Mbps TP kort, 3Com är ett bra märke eller NetGear (anslutning typ PCI).Att sätta ihop det hela

Nu var vi klara med valet av komponenter, det jag ska bygga ihop är följande:
Duron 800Mhz

Soltek SL75KAV

128Mb Ram

20Gb Seagate

36x CD-Rom

GeForce 2MX

Nätverks kort 10/100Mbps

Modem 56. V.90

GlobalWin FOP32-1 (Socket A)

Aopen HQ45


Då börjar vi!

Det första man gör är att montera processorn på moderkortet, moderkortet kommer i en plast påse som antingen är grå-genomskinlig eller helt genomskinlig med svart tryck på, ta ur moderkortet ur påsen och lägg det på påsen, på en plan yta, t ex ett bord. Nu letar du reda på Socketen för processorn, den är vit och fyrkantig med en massa hål och liten hävarm på sidan som man skall dra upp.

När du drar upp denna så rör sig det översta "planet" av socketen och man kan lägga i processorn, ta nu ur processorn ur dess förpackning försiktigt, ta bara på kanterna inte rakt på processorn.

Processorn passar bara på ett sätt i socketen, titta på processorns undersida så ser du massa "pinnar" och i ett av hörnen (eller flera, beror på processor typ) så saknas det en "pinne" kolla nu på socketen och du ser ett liknande hörn på denna, fast det är hål och inte pinnar efter som processorn ska ner i dessa, nu så matchar du hålen och pinnarna och lägger processorn på plats. Nu så stänger du hävarmen (man kan få dra den lite åt sidan för att komma förbi "knoppen" som håller den på plats), nu är processorn på plats.


Nu så skall du kleta på kylpasta ovan på själva processor kärnan, detta är en fyrkant som sitter i mitten av själva processorn, lägg en liten klick på kärnan och smeta ut den med fingret, färdigt!.


Nu skall du sätta på kylaren till processorn, plassera den rakt ovan på processorn, och sätt på den ena sidan av hävarmen, som ska sitta på en av hakarna på sidan av socketen, nu skall du trycka ner den andra, detta kan vara lite krångligt, men det går med lite styrka, man kan ta en skruvmejsel och trycka med, se bara till så att du absolut inte slinter och sliter av någon komponent från moderkortet, när det knäpper till så brukar den andra hävarmen va på plats och du monterat kylaren.

Som du ser så har kylaren en fläkt med en kontakt, denna kontakt ska pluggas i någon av de fan (fläkt) kontakter på moderkortet, dessa är 3-poliga och oftast vita med 3 stift, kolla i din manual som du fick med moderkortet om du inte hittar dessa.


Nu skall du trycka dit RAM minnet, detta är inte särskilt svårt, de går bara att sätta på ett sätt och passar i de avlånga smala platser med två vita (oftast vita) hakar som är märkta DIMM1, DIMM2 , osv (möjligen DIMM0, DIMM1, DIMM2 osv). du trycker i det på rätt håll och sen trycker till de små vita hakarna som sitter på båda kortändarna för att hålla fast RAM minnet.


Nu är det dags att montera in moderkortet, och det som sitter på in i datorlådan. Öppna den av sidorna som gör att du kan se in i datorn lådan. Om du tittar på moderkortet så ser du att det finns hål på några ställen (ej de hålen som på vissa moderkort finns runt socketen, 4st), dessa är skruvhål. Ifall du kollar i chassit så ser du att på "väggen" som du ser när du öppnat den så sitter det hål, och skruvar med höga huvuden och gängor i dem.

Du skall se till så att dessa stämmer överens med hålen på moderkortet. Lägg nu i moderkortet och dra i skruvar i hålen så att moderkortet sitter fast, inte för hårt och bara så att det sitter (du skall ha fått med skruvar när du köpte lådan, annars så är det bara att prata med din lokala datorhandlare så har de skruvar, man ska inte använda vanliga skruv).


Nu skall du sätta i Grafikkort och eventuella ljudkort, modem, nätverkskort. Ifall du har ett moderkort med såkallad AGP-PRO plats så skall du INTE ta bort den lilla skydds plasten som sitter längst bort på AGP platsen (AGP platsen är den avlånga bruna (ca samma storlek som de vita, men något förskjuten placering ), som oftast högst upp, dessa är ej att förväxla med AMR och CNR portar som är små och bruna.


Nu skall du plocka bort den lilla skydds plåten som sitter i chassit, vid den kortplatts där du ska montera kortet, du trycker i kortet rakt (och inte över den lilla skydds plasten), inte snett, det kan ibland krävas lite tryck för att det ska tryckas in ordentligt. Nu skruvar du fast det i chassit, det sitter ett litet hål på metallplattan som på kortet, detta hål ska passar över ett hål av samma storlek i chassit.

Nu gör du likadant med de andra korten som du ska ha i (i detta fall Nätverkskort och modem) dessa ska sitta i PCI platserna, det vita som har ca samma längd som den bruna AGP platsen.


Nu är det dags för Hårddisk, CD-Rom och diskettenhet. Du trycker ut en av de större plats skydden och tar bort en eventuell plåt platta på framsidan och chassit. Här ska du sätta CD-Rom spelaren. Du kollar nu back på CD-Rom spelaren och letar upp några metallstift som det sitter en "bygel" över, en svart plastbock. Ovanför dessa så ser du att det står CS SL MA, detta står för Cable Select, Slave, Master, såhär ser det ut:

Du skall flytta bygeln så den står över SL

Nu skjuter du in CD spelaren i facket som är öppet och skruvar fast den.

Nu så tar du bort en av de mindre plastskydden och sätter in disketenheten (ingen bygling) och skruvar fast denna. Ifall du kollar på disketenhetens "låda" som den sitter i så finns det fack under den, där ska du sätta hårddisken, kolla på hårdiskens baksida så att byglarna står på MA alltså master. Nu så skjuter du in hårddisken (du behöver inte ta bort nått plast skydd, du gör detta från insidan av datorn) och skruvar fast den.

Dags att ansluta hårddisken, CD spelaren och disketenheten. Du börjar med att ta fram en avlång gråkabel som är platt och har 3 kontakter på sig, varav två sitter åt ena sidan (det finns två eller tre kablar som är grå och platta fall det är två så är det den som är bredast du ska ta, är det tre, tar du en av de två som är bredast).

Ta nu den grå kabeln och leta reda på en kontakt som motsvarar denna på moderkortet och tryck i den änden som har en kontakt, ska bara passa på ett sätt, nu tar du den andra änden och trycker i den kontakten som sitter innerst i cd-spelaren och den yttersta i hårddisken. Ta nu den smalare grå kabeln. Tryck i den änden som har en kontakt i passande kontakt på moderkortet och den första kontakten i cd-spelaren.


Nu ska du koppla in elen till enheterna och moderkortet, ta den största av alla kontakter (finns bara en) som går från elaggregatet och tryck i den i motsvarande kontakt på moderkortet. Ta nu två av de mellersta kontakterna och tryck en i cd-spelaren och en i hårddisken. Ta en av de minsta och tryck i disketenheten.


Nu var nästan allt färdigt, fall du kollar på innersidan av chassits framsida så är det massa små kontakter där, dessa är för av/på, reset, och olika lampor, och den lilla högtalaren i fronten på datorn. Hur du kopplar dessa står i din manual som du fick med moderkortet, detta kan jag inte hjälpa dig med, för det skiljer sig från moderkort till moderkort.


När du kopplat i dessa så ska du trycka på strömmen, och förhoppnings vis så starta datorn upp. Nu måste man installera operativsystem, partitionera hårddisken. Detta är ett annat avsnitt och det kan det nog komma en guide om senare. Tills des så får du be någon kunnig bekant att hjälpa dig med det sista.


Lycka Till!

/Fredrik "Threat" Holmström

 
9/5-00 | Threat