Innehåll

Cambrigde Soundworks Digital

Inledning
Specifikationer
Ljud och Omdöme

2/12-00 | Axman | axman@64bits.se

Artikelsponsor

Creative Nordic | www.creative.com

Tack till Creative Nordic för att de har bistått med Cambridge Soundworks Digital för tester.


Här ser ni då de olika högtalarna.

Inledning

Om jag skulle ranka vad som är viktigt i en dator så skulle jag välja först och främst skärmen och snart därefter ljudet. Det är dessa två saker som förmedlar upplevelsen till användaren men samtidigt så är det dessa som sätts i skymundan för processor, grafikkort och andra viktiga delar.

Ljudkorten idag ger oss för det mesta en tillräcklig ljudkvalité som för bara ett par år sedan kostade mer än vad man många gånger hade råd med. Men till dessa ljudkort så skall man även ha ett högtalarsystem som ger en upplevelse vare sig du spelar spel, lyssnar på musik eller använder dig av högtalarna på något sätt.

Här tar vi oss en titt på Cambridge SoundWorks Digital vilket är en produkt sprungen ur Cambridge SoundWorks FourPointSurround FPS2000 Digital. Här har man bantat ned systemet till två satelliter och en subwoofer.

Det gör alltså att paketet har sina grunder i kvalitépaketen och kostar lika mycket som ett billigare system med fyra satelliter.
Genom att banta bort två satelliter så har man satt samman ett system av hög kvalité som även passar in bra på de ljudkort som har endast en stereo utgång samt att alla som vill köpa högtalare av faktiskt inte vill ha fyra högtalare.


Specifikationer

Lite kort om de viktigaste specifikationerna.

 • Subwoofer Power Output 24 W RMS
 • Satellite Power Output 8 W RMS per channel
 • Freqency Response 3+Hz-20kHz
 • Coaxial SPDIF digital input
 • 2 Stereo analog inputs

Och vad som följer med i lådan är

 • 2 st satelliter
 • 2 st fötter till satelliterna
 • 1 st subwoofer
 • 2 st högtalarsladdar (mellan subwoofer och satellit) a 3m
 • 1 st volymkontroll med 2m sladd
 • 1 st nätaggregat
 • Stereo kabel, 2m lång
 • RCA-RCA kabel, 2m
 • RCA->mono kabel
 • SPDIF UT för att användas till Soundblaster Live! value

Dessutom så medföljer fästen för att fästa högtalarna på väggen eller monitorn samt häfttejp för volymkontrollen.

Ljud och Omdöme

Om vi börjar med att titta på vad vi får med i paketet så är det en imponerande mängd tillbehör vilka täcker så gott som alla situationer för hur vi vill använda och montera högtalarna.

Det vanligaste skulle jag anta är att använda de små stativen och att då sätta dessa på skrivbordet. De är då aningen riktade uppåt för att ljudet skall komma mer till sin rätt.
Har du möjlighet så tycker jag nog att du skall sätta dem på väggen då ljudet blir bättre om du har lite avstånd till högtalarna.

Med paketet följer så gott som alla de sladdar du kan tänkas behöva. Här är dock värt att notera att de skickar med en kontakt att fästa på Soundblaster Live! value kort. Dessa har normalt inte SPDIF ut men man skickar alltså med en kontakt så att man enkelt får detta. Detta är värt att notera då man även kan bygga sig en egen SPDIF ut till sitt Live! value kort.

Det blir dock nästan lite mycket sladdar men som tur är så klarar man sig tämligen bra utan att komma åt subwoofern så man bör ganska så lätt kunna gömma undan alla sladdar utom den till volymkontrollen. Och den kan man placera var man vill så inte heller den skall vara något problem. Har du dock ont om utrymme för subwoofern så kan det vara lite jobbigare. Tänk på att den helst skall stå ett par decimeter från väggen och då på golvet så att den står stadigt. Annars så kan den lätt få datorbordet eller vad man väljer att placera den på att vibrera.

Volymkontrollen är ganska så stor och man har en ganska så bra känsla när man ändrar volymen. Här är även på/av funktionen. Vrider man volymen till botten så stänger man av högtalarna.
En grön diod indikerar om de är av eller på.
På själva subwoofern finns dessutom en kontroll över hur kraftig bas man skall ha.

Subwoofern har då som sagt en SPDIF in vilket är det bästa sättet att överföra ljudsignalerna. Detta gör ju då att man även kan koppla exempelvis en DVD-spelare till högtalarna.

Har man inte möjlighet till att koppla på detta sättet så finns det två stereo-ingångar. Notera att det är tänkt att man skall kunna koppla två enheter till paketet. Exempelvis datorn i den ena och kanske TV:n i den andra.

Det är kanske dessutom värt att nämna att subwoofern är byggd i trä medan satelliterna är i plast. Det gäller för alla delar i paketet att man verkar inte ha snålat med materialet. Så gott som inget känns som "fusk".


Ljudet

Nu kommer vi då till det viktigaste. Hur bra är ljudet egentligen?

Ja det är naturligtvis svårt att beskriva ljudet men jag skall göra mitt bästa. Till att börja med så blir man förvånad över hur så små högtalare kan låta så mycket. Jag är imponerad över hur man kan få två små satelliter på endast 8 W och med små mått att låta så mycket och så bra som de gör.
Det bevisar att Watt är inte det enda som räknas utan man skall göra något med dem.

Satelliterna kan nå en förvånansvärt hög volym som är fullt tillräcklig för att ha som fest volym i exempelvis en lägenhet. Man kanske inte kanta i så att hela huset vibrerar men volymen är fullt tillräcklig för ändamålen. Allt från vanlig användning till mindre fester ligger inom användningsområdet.

När det gäller ljudkvalitén från dem så är den mycket bra för att vara datorhögtalare. De återger ljudet ovanligt tydligt med alla detaljer. Dessutom så känner man ett det är "stuns" i dem så det blir inte bara volym utan man känner även musiken.

Vad som är negativt är väl i så fall att ljudet kan kännas lite "torrt" och att det saknar en del av den fyllighet som en stereoanläggning kan ge. Men genom att justera inställningarna för ljudet (dvs. equalizer) så kan man rätta till detta ganska så bra.

Höjer man volymen så förstärks denna "torrhet" och högtalarna ger en mer separerad ljudbild där vissa ljud blir högre än andra. Men för att detta skall bli störande så får man närma sig gränsen för vad de klarar av och de ligger bra till inom det normala användningsområdet.

När det gäller basen så är denna av bra kvalité och gör verkligen skär för sina Watt. Den är kraftig och den klarar av att ha hög volym utan att det blir blåsljud basröret. Ofta när det gäller datorsubwoofers så blir det blåsljud när luften trycks ut och in i lådan. Så är inte fallet här.

Nej, jag får säga att den återger en stark och bra bas så den får klart godkänt. Dessutom så klarar den ungefär samma volymer som satelliterna så systemet är väl avvägt. Jag skulle dock rekommendera att man ställer den under bordet och då framför sig så att ljudet från dem kommer mer i samband med satelliterna. Tänk på att ha den på samma avstånd som satelliterna annars s når basen dina öron strax inan ljudet från satelliterna gör det. Det är en mycket liten skillnad men man uppfattar det faktiskt.

Sammanfattnigsvis så kan man säga om ljudet att det kanske inte slår en bra stereo men när det gäller datorhögtalare så kan man nog inte få så mycket bättre. Och detta till ett pris som är extremt konkurrenskraftigt.

Letar ni efter paketet ute i affärerna så kan ni hitta det som SoundWorks Digital eller kanske CSW Digital och priset bör vara runt 800:- plus minus en del.

Så slutgiltigt kan man sammanfatta paketet med:

 • Bra ljud
 • Bra kvalité
 • konkurrenskraftigt pris


Så kan ni även ta er en titt på bilderna nedan.


Till vänster är panelen på subwoofern dit allt kopplas.
Till höger ser ni en av de två satelliterna. Den är inte
ens 10 cm bred men presterar otroligt bra med tanke
på att högtalare normalt kräver större låda.Till vänster är volymkontrollen och till höger en närbild
på kopplingarna på subwoofern. Det blir en hel del
sladdar.

2/12-00 | Axman | axman@64bits.se