Innehåll

Kylnings Roundup

Inledning
Specifikationer
Resultat
Slutsats


10/7-01 | Johan_vii | Johan_vii@64bits.se

Först av allt vill jag tacka artikelsponsorn Kylning.com som sponsrade med materialet i denna artikel.

Inledning

Nu har vi på 64bits tänkt göra ett test liknande det Socket-A baserade testet av kylflänsar som du hittar här! Men denna gång koncentrerar vi oss på Socket-370 baserade system. Som många vet är värme en överklockares värsta fiende, då är kylning en mycket viktig del för att nå så höga MHZ som möjligt och ändå ha en respektabel CPU temp för bibehållen stabilitet. Dock genererar en Socket-370 CPU inte lika mycket värme som en Socket-A CPU, men det är ändå mycket viktig med kylning. Kylning är inte bara en sak man bör tänka på ifall man ska överklocka, utan även om man vill ha en lång livslängd på sin CPU så skall man ha bra kylning då elektriska komponenter inte mår bra av för hög värme och då får en förkortad livslängd.

Det här testet baseras på olika faktorer. Först av allt kommer givetvis funktionen hos flänsen, dvs hur bra den håller ner temperaturerna i olika ansträngningar av processorn. Självklart tar vi även ställning till hur pris, montering och ljudnivå ter sig gentemot de andra flänsarna testet. På de flänsar som det var möjligt på använde vi oss av en Delta 38 CFM 6800 RPM fläkt. Kylpastan vi använde oss av var Artic Silver II.

Testrigg:
Intel Celeron II 600@900 1,85 v
Abit BX-133 Med Asus Converter
256 MB Sdram PC100
3Dfx Voodoo 5 5500
IBM Deskstar 75GXP 40GB 7200 RPMSpecifikationer

Super Hedgehog Combo

Material Koppar
Anpassad för Intel Pentium III / Celeron Fcpga. Kan även användas på Socket-A
Kontakt 1st 3-pins 3->4pin adapter medföljer
Ljudnivå 47 DB
Luftflöde 37,61 CFM
Länk Länk

När Hedgehog först kom ut på marknaden ansågs den revolutionerande, då det var den första kylflänsen helt i koppar. Men en stor nackdel med den var att den vägde hela 500g. Men om man bortser från vikten av denna Igelkott så är det en ypperlig kylfläns. Den har de bästa värdena i testet av CPU tempen, men är även den dyraste flänsen då den kostar ca 649kr. Fastsättningen av den är ganska bra, dock så tycker jag att clipet som medföljer är lite väl hårt och det gör verkligen ont i fingrarna när man sätter dit om man inte har verktyg. Men clipet måste vara så hårt pga av vikten så det är inte så mycket att göra åt. Förhoppningsvis så behöver man inte ta den av och på och då kan man ha överseende med lite ont i fingrarna vid fastsättning då det kompenseras i prestanda. Tyvärr har den även en väldigt hög ljudnivå tillsammans med Delta fläkten, låter som ett reaplan håller på att starta inne i datorn. Så tycker man inte om högljudda datorer skall man nog välja en annan fläkt med lägre ljudnivå. En annan sak man bör tänka på ifall man ska använda en Hedgehog är att inte använda den tillsammans med en converter då den är så tung att convertern kan lossna och då skada komponenterna i datorn.

Om man skall ge den +/- så får den plus för Prestandan och minus för Pris, Fastsättning och Ljud. Men då skall man ha i åtanke att ljudet kan reduceras med en annan fläkt, men då på bekostnad av prestanda.

Alpha PAL6035MFC

Material Aluminium med kopparinlägg
Anpassad för Intel PIII / Celeron Fcpga.
Kontakt 1st 3-pins
Ljudnivå 47 DB
Luftflöde 37,61 CFM
Länk Länk

Alpha har alltid stått för kvalitet och bra prestanda men till ett ganska högt pris. Man kan nog säga att Alpha var pionärerna inom luftkylning då de var bland de första att ha kopparinlägg i sina flänsar. Att ha kopparinlägg i flänsen medför att värmen går snabbare från processorns kärna ut i de små flänsarna och sedan kyls bort med fläkten. Så när Alpha släppte sina första flänsar var de verkligen "The king of the hill". Men hur presterar Alpha flänsarna nu för tiden då det finns flänsar som t.ex Hedgehog som är gjorda helt i koppar?
Våra tester visar att Alpha's PAL fläns som har funnits på marknaden väldigt länge presterar hyffsade resulat till ett ganska lågt pris, vilket är ett plus. De andra fördelarna med Alphas PAL är att den är liten men ändå ganska stadig. Den står väldigt stadigt på processorn då den har små plastkuddar som den vilar på. På exemplaret vi fick skickat till oss var de dock lite för långa men det löste sig lätt med lite sandpapper. Men dessa plastkuddar kan också vara en nackdel ifall man vill använda sig av en s.k shim. För er som inte vet vad en shim är så kan man kort beskriva den som en kopparplatta man lägger på processorn för att få förbättrad kylning och stabilitet.
Fästanordingen på PAL är ganska bra, håller processorn på plats även om den känns lite svag. Det är inga som helst problem att montera flänsen då den är väldigt mjuk att handskas med och inget verktyg krävs, utan bara att vika dit fästena och starta.
Om man skall säga några ord om ljudet så låter den ganska högt, nästan som Hedgehogen men det kan alltid avhjälpas med en annan fläkt. Men för att vara så rättvisa som möjligt så använde vi oss av delta fläkten på alla flänsar det var möjligt på.

Alpha PEP66U rev 2

Material Aluminium med kopparinlägg
Anpassad för Intel PIII / Celeron Fcpga. Passar även Socket-A
Kontakt 1st 3-pins
Ljudnivå 47 DB
Luftflöde 37,61 CFM
Länk Länk

Alpha PEP66 har alltid varit en av värstingarna på kylningsmarknaden, och fram till att Hedgehogens släpptes var den nog det bästa man kunde få tag på. Men nu får den se sig slagen med ganska liten marginal utav igelkotten. Men det som kompenserar den lilla prestandaförlusten är priset som är lägre än igelkottens. Om man skall ta sig en titt på det som skiljer PEP66 från lillebror PAL är först och främst storleken då PEP66 är väldigt stor och mycket svår att få plats med ifall man har ett socketmoderkort då den kan ta i kondensatorer och andra komponenter. Men använder man sig av konverter på ett slot-1 moderkort så ska det inte vara några problem att få den att få plats, men den kan då täcka några minnesplatser. Konstruktionen är ganska lika på de båda Alpha flänsarna men PEP har inte några plastkuddar utan man får med små kuddar i skummgummi som man själv får klistra på ifall man vill. Det är en bättre lösning än hårdplast då man då kan slippa de ifall man vill och använda sig av shim osv.
Till PEP66 medföljer även en fläkt som får den att prestera ganska bra och den är då ganska tyst. Men som med alla andra flänsar låter den otroligt mycket med Delta fläkten. Personligen tycker jag det är negativt att det medföljer en fläkt då man kanske vill ha en annan och tvingas då betala lite extra. Om man istället skulle ha haft ett lägre pris på flänsen och få välja fläkt själv tycker jag skulle vara ett bättre alternativ.
Fästanordningen är nära nog identisk med PAL flänsens, dvs fyller sitt behov men känns mjuk och labil. Det som är den stora fördelen med denna fästanordning är att man kan böja om den lite och då få dit en peltier utan att behöva byta fästen.

Golden Orb

Material Aluminium
Anpassad för Intel PIII / Celeron Fcpga.
Kontakt 1st 3-pins
Ljudnivå 26 DB
Luftflöde 21 CFM
Länk ???

Golden Orb, vem har inte hört talas om denna skapelse och alla dess uppföljare. Nu finns det Orb kylning till nästan allt, chipset och VGA som exempel. Men vad gör då denna fläns så speciell då den nästan inte har någon som helst prestanda att skryta med? Jo utseendet såklart, för nästan alla håller väl med om att den är pryd att titta på och gör sig vackert i ett moddat chassi med sitt futuristiska utseende. En annan otroligt stor fördel med den är att den är otroligt tyst, man hör den knappt. Och fästanordningen är också väldigt smart, kanske lite klurig att få dit bara. Den går ut på att man vrider fast flänsen vilket gör att man knappt behöver använda någon kraft för att den ska sätta sig där den ska.
Den är även ganska liten och täcker inga minnesplatser vid användning av Slot1->FCPGA converter.
Men som sagt så är prestandan inte mycket att hurra för då den knappt presterar bättre än en orginalfläns från Intel. Men köper man en Gorb (som är mycket billig ca 150kr) så är det inte prestanda man vill ha utan en snygg fläns som fyller sin funktion vid icke för varma processorer.

Pentalpha

Material Aluminium
Anpassad för Intel PIII / Celeron Fcpga. Passar även Socket-A
Kontakt 1st 3-pins
Ljudnivå 35dB
Luftflöde 5000~5500 rpm (okänd cfm)
Länk Länk

Pentalpha är lite av en budgetfläns med sitt låga pris. I prestanda ligger den lite bättre till än Golden Orb. Själva flänsen är helt uppbyggd av fräst aluminium och fläkten sitter skruvad ovanpå den. Om man jämför mot de andra flänsarna i testet så är den ganska tyst, även om den har ett väldigt vinande ljud som jag iaf irriterar mig på. Fästclipet är gjort så att det sitter en liten vipp på det som gör att det vippar över ganska lätt vid fastsättning. Dock så krävs nästan verktyg för att få fast den då clipet är mycket hårt. Som ni kanske nu förstår så är det ingen värstingfläns men den fyller sin funktion bra och till ett bra pris. Men funderar man på att överklocka lite mer så skall man nog välja en annan fläns.Resultat


Som diagrammet ovan visar så är det Hedgehogen som presterar bäst, tätt följd utav PEP66 och PAL. Sedan kommer de lite budgetklassade flänsarna Pentalpha och Golden Orb. Anledningen till att Hedgehog kammar hem det här är självklart den kraftiga konstruktionen helt i koppar vilket ger en bra kylningsförmåga.

Om vi sedan ska kolla lite på Alpha flänsarna så är det PEP66 som vinner mycket pga sin storlek då den har nästan samma konstruktion som PAL.

Mellan Pentalpha och Gorb så är det nästan ett dött lopp om man ska se till pris och prestanda. Pentalpha presterar iofs att kyla några grader bättre än Gorb med jag tycker ändå man ska satsa på en Gorb som har mycket bättre fästanordning och så har även dess utseende sin charm.Slutsats

Hedeghog är den bästa flänsen om man skall stirra sig blind på temperaturerna i diagrammet, men jag anser ändå att PEP66 är ett bättre val. Tittar man på pris, prestanda och fästanordning så är det en mycket bättre fläns helt enkelt. Men alla kan inte använda sig av PEP66 på sina socketbaserade moderkort och då kan en Hedgehog vara värd sitt pris. Men även PAL är en fullgod kombatant då den bara ligger några grader sämre till än PEP66 och dessutom är den billigare att köpa. Men ska du inte överklocka och vill ha en tyst och väldigt snygg fläns ska du satsa på en Golden Orb som är både billig och ganska bra. Pentalpha duger också gott men den är ganska så högljudd och presterar inte så mycket bättre än Golden Orb.

 

 


10/7-01 | Johan_vii | Johan_vii@64bits.se