Innehåll
Voodoo2 vs GeForce

Inledning
Specifikationer
3DMark 2000
Quake 3 Arena
Unreal Tournament
Samanfattning

Inledning

I denna artikeln så skall vi ta oss en titt på hur de gamla voodoo2 korten presterar i dagens läge jämfört med ett Geforce. Men vi skall göra det i en miljö som man troligen hittar Voodoo2 kort. I ett äldre P2 system.

När Voodoo2 kortet kom så vad d et något av en dröm för många. Bara ett kort kostade mer än vad många hade råd med och när man väl hade köpt ett så kunde man köpa ett till för att köra så kallad SLI (Scan Line Interleave). All konkurrens stod sig slätt mot denna lösning och faktum är att det är den lösning som hållt längst inom 3D för vanliga användare. Voodoo2 hade först i stort sett endast konkurrenter som stod i klass med ett Voodoo1, exempelvis Nvidias Riva 128. Men där vann man stort i bildkvalité. Vid denna tid lanserade man även Voodoo Rush vilket var ett voodoo1 med en 2D krets på samma kort. Dock hade man många problem med dessa korten och de kom aldrig upp i samma hastigheter som ett voodoo1.
Efter det kom Riva TNT som då kunde konkurrera med samma prestanda som ett Voodoo2. Dessutom hade det möjligheter till fler upplösningar samt 32 bitars grafik. Men ändå så stod voodoo2 som prestandavinnare då man kunde köra SLI och därmed få mer prestanda. Att det kostade mer är en annan sak...

Vid det här laget lanserade 3DFX även Banshee som var deras första riktiga 2D/3D kort men som bara hade en texturenhet. Hade det inte varit för denna enhet hade 3DFX antagligen sålt många fler kort än vad de gjorde. Banshee presterade lite bättre än ett Voodoo2 i vissa spel på grund av högre mhz men saknaden av en andra texturenhet gorde att de förlorade i många andra, till exempel Quake 2.


Först när TNT2 kom matchades Voodoo2 SLI:s prestanda. Och efter detta kom i rask följd 3DFX Voodoo3, Matrox G400 och ATI:s Rage Fury. Men ändå så stod Voodoo2 SLI sig rätt bra eftersom det behövdes till exempel ett TNT2U eller ett Voodoo3 3000 för att vinna över Voodoo2 SLI. Och vid denna tidpunkt var GLIDE lite starkare än vad det är idag vilket gjorde att Voodoo korten kunde dra nytta av detta.

Tittar vi på dagsläget så är det säkert många som ser tillbaks på sina Voodoo2 och minns när deras kort var "King of 3D". Voodoo2 serien har hållt otroligt länge om man ser till dagens utveckling inom 3D industrin men de är faktiskt inte helt ute än. Många sitter med HemPC datorer vilka har integrerade AGP kort som kanske inte alltid är så mycket att hurra för. I vissa datorer har man satt till ett voodoo2 för att få upp prestandan i spel. Hur är det då med dessa datorer. Skall man köpa ett nytt kort av PCI modell eller skall man köpa ett till voodoo2?

Tyvärr hade jag inte möjlighet att jämföra med något kort ur Voodoo3 serien Men eftersom Voodoo2 SLI har ungefär samma prestanda som korten i denna serie så skall det inte göra något. En sak som kanske är intressantare är kanske hur Voodoo2 korten presterar jämfört med ett Geforce kort.

Nästa