Innehåll

Albatron 7300 GS 256MB

Inledning
Förpackning och tillbehör
Specifikationer
Layout & funktioner
Testsystem
FPS: Battlefield 2, Half Life 2, Oblivion
FPS: Far Cry, F.E.A.R, Quake 4
Simulatorer: NFS:MW, X3:Reunion
Strategispel: B&W 2, Earth 2160
Överklockning
HD Videotest
Slutsats


Tack till Albatron, Abit och AMD som gjorde denna recension möjlig.

10/04-06 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout & funktioner

Ett vanligt fenomen i dagsläget är att många grafikkortstillverkare väljer att utgå ifrån NVIDIA:s referensdesign. I de högpresterande segmenten har detta blivit mer av en regel än ett undantag. Det verkar dock som att inställningen, från grafikkortstillverkarnas sida, är något annorlunda när det kommer till budgetkort. Många tillverkare väljer nämligen att gå ifrån NVIDIA:s referensdesign, något som främst syns genom att de olika tillverkarnas kort har en annorlunda komponentuppsättning och kylanordning.

Albatron 7300GS är inget undantag; kortet skiljer sig en del utseendemässigt från NVIDIA:s referensdesign. PCB:n har försetts med en blåaktig färg, har en annorlunda komponentuppsättning samt har utrustats med en något kraftigare kylanordning. Kylanordningen är dock inte så stor att den täcker alla grafikkortets minnen, vilket med största sannolikhet kommer att innebära något sämre överklockningsresultat än vad som skulle ha varit fallet med en heltäckande kylanordning.

Vi ställer oss något frågande till valet av fläktkylning. Fläkten snurrar förvisso inte speciellt snabbt men det räcker för att den ska generera ett ljud som är klart hörbart. Om man i övrigt har tysta komponenter kommer man att höra den. Vi hade mycket hellre sett att Albatron valt att satsat på en större passiv kylanordning istället för en mindre aktiv sådan.

På senare tid har vi sett en trend mot att grafikkort bli större och större, så är det dock inte med Albatron 7300 GS. Den mindre storleken är framförallt välkommen hos den som har en mindre datorlåda. På bilden nedan ser ni storleksförhållandena mellan ett 7300 GS och ett 7800 GT.

Ett annat vanligt förekommande fenomen är att många av dagens grafikkort drar allt mer ström, något som medför att man behöver koppla till en extern strömsladd. Albatron 7300 GS kräver inte någon extra strömkontakt, vilket betyder att det inte drar mer än 75W; maximala mängden strömmen som PCIe-16x-porten klarar av att leverera. Gissningsvis ligger strömförbrukningen på ungefär samma nivå som ett X1300Pro, det vill säga runt 30W vid full belastning.

Kortet har tre kontakter; en DVI-, en VGA- och en SVHS-kontakt. Vi hade hellre sett att man valt att använda sig av två stycken DVI-kontakter istället för enbart en DVI- och en VGA-kontakt. Detta hade varit en stor bildkvalitetsmässig fördel för de som använder sig av dubbla TFT-skärmar. Till den som använder en VGA-anslutning kunde man i sin tur ha valt att ha skickat med en, eller två, DVI- till VGA-adaptrar. Troligtvis är valet av kontakter baserat på ekonomisk grund, det vill säga genom att förse kortet med olika utgångar ”behöver” man inte skicka med en extra adapter.


« Föregående Nästa sida »


10/04-06 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!